http://cikmimieayunieblogspot.com.
my blogger
Hot Myspace Generators

Followers

Friday, January 28, 2011

Pengetahuan

Posted by Cik Mimie Ayunie at 11:00 PM 0 comments


The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)
Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Sunday, January 23, 2011

my fwennn..."page1"

Posted by Cik Mimie Ayunie at 9:37 AM 0 comments
                                                   ALONG,KAK AIN AYEN         


                                                       HARI KEMERDEKAAN

                                                                   DRM 21

                                                           owang umah....=)



                                                               event kolej

Saturday, January 22, 2011

my love just for u......

Posted by Cik Mimie Ayunie at 1:21 PM 0 comments

erti sahabat itu....

Posted by Cik Mimie Ayunie at 12:21 PM 0 comments
sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita ambillah mase untuk memehami hati dan perasaan kawan,kerana die juga seorang manusia,dia juga ada rasa takut,ada rasa..bimbang,sedih dan kecewa,dia juga ada kelemahanan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.jadilah kite kawanye itu..kite selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka disebalik senyumannya itu,mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik ketenanganya,mungkin tersimpan seribu kekuatan,kita tidak tahu......tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,mungkin kita tahu...=')


  video

Saturday, January 15, 2011

coklat...waa~ SEDAP

Posted by Cik Mimie Ayunie at 5:34 AM 0 comments
                    sedap...sedap....sedap....jangan terliurr tau....hahhahaha~=D

Friday, January 14, 2011

first owng yang aq sayang "my family"

Posted by Cik Mimie Ayunie at 9:27 AM 0 comments
mak aq..yang "garang"hahhah
dalam hidup aq keluarga aq lah yang aq sayang,walaupon kehidupan kami sederhana,kami bahagia sangat2,mak aku name "SUPIAH HAJI IDRIS",die niy mmg garang dowh..hahahhaha~ anak yang selalu die marah "aq" lah owang nyer...hahahha~ bole dapat pingat  anak yang "degil" dari kecik...x dengar cakap,sebut jew arrr barang ape2 pon....sume aq pnah kena baling..hahahha...rotan,besen,botol susu,penyangkut baju,hahhahaha~banyak kowt...paling best pisau pon mak aq niy pnah baling tau..hahaha
tpi klo die da bengang ngan aq...mula lah die "nagis"... 
hahahha..kadang2 aq pon x tau ape salah aq kowt..tibe2 die
bengang ngan aq..='( <3 u..


                                                                                                                                                                      
no.2 ialah bapak aq lah "my father Haji Hohari bin Haji Samlan"  
hahahha..bapak aq niy mmg lain.. mmg beza perangai ngan mak aq niy..mak aq "garang" ann..tpi bapak aq niy pendiam owang nyer tau...mak aq membebel pon still relex jew..
.hahahha..cool bro~ =P umo die muda setaun dari mak aq niy..






 die niy akk aq "RUZI JOHARI" hahahah die niy klo jmpe aq mmg  panas asik nak bergadoh jew kerjanyer...sampai biru mate aq ditumbuk..hahhha umo die 30an sude...hasil perkahwinan pertame die anak da besar umo(13)...pompuan..skunk tambah lagi dua anak die niy hasil perkahwinan die skunk..




die niy plak abang aq..."RAFIE JOHARI"..garang x garang arr die niy...tapi die banyak kowt tlong aq antar poie balik hostel lah,tlong mak aq at kedai lah,die niy kelakar tau...=D umo die 27 kowt..





hahaahah die niy abag aq...kire atas aq lah annn..name die "RAZI JOHARI"...hhaha di niy ahli bina bdan MR selangor,& MR malaysia "2006"...die niy pendiam mcm bapak aq tdi...perangai die wat hal die jew...arr..~tpi die mnje ngan mak aq...agak garang gak arr...=D  umo die (25)..


tudung hitam niy adik aq.."UMIE MARLINA" die niy pon kadang2 aq gadoh ngan die..hahahahha~umo die 16 taun...still blajar..die niy pendiam& pemalu ...tapi bila da gila~hhahah tuuuttt**

Friday, January 28, 2011

Pengetahuan

Posted by Cik Mimie Ayunie at 11:00 PM 0 comments


The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)
Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Sunday, January 23, 2011

my fwennn..."page1"

Posted by Cik Mimie Ayunie at 9:37 AM 0 comments
                                                   ALONG,KAK AIN AYEN         


                                                       HARI KEMERDEKAAN

                                                                   DRM 21

                                                           owang umah....=)



                                                               event kolej

Saturday, January 22, 2011

my love just for u......

Posted by Cik Mimie Ayunie at 1:21 PM 0 comments

erti sahabat itu....

Posted by Cik Mimie Ayunie at 12:21 PM 0 comments
sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita ambillah mase untuk memehami hati dan perasaan kawan,kerana die juga seorang manusia,dia juga ada rasa takut,ada rasa..bimbang,sedih dan kecewa,dia juga ada kelemahanan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.jadilah kite kawanye itu..kite selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka disebalik senyumannya itu,mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik ketenanganya,mungkin tersimpan seribu kekuatan,kita tidak tahu......tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,mungkin kita tahu...=')


  video

Saturday, January 15, 2011

coklat...waa~ SEDAP

Posted by Cik Mimie Ayunie at 5:34 AM 0 comments
                    sedap...sedap....sedap....jangan terliurr tau....hahhahaha~=D

Friday, January 14, 2011

first owng yang aq sayang "my family"

Posted by Cik Mimie Ayunie at 9:27 AM 0 comments
mak aq..yang "garang"hahhah
dalam hidup aq keluarga aq lah yang aq sayang,walaupon kehidupan kami sederhana,kami bahagia sangat2,mak aku name "SUPIAH HAJI IDRIS",die niy mmg garang dowh..hahahhaha~ anak yang selalu die marah "aq" lah owang nyer...hahahha~ bole dapat pingat  anak yang "degil" dari kecik...x dengar cakap,sebut jew arrr barang ape2 pon....sume aq pnah kena baling..hahahha...rotan,besen,botol susu,penyangkut baju,hahhahaha~banyak kowt...paling best pisau pon mak aq niy pnah baling tau..hahaha
tpi klo die da bengang ngan aq...mula lah die "nagis"... 
hahahha..kadang2 aq pon x tau ape salah aq kowt..tibe2 die
bengang ngan aq..='( <3 u..


                                                                                                                                                                      
no.2 ialah bapak aq lah "my father Haji Hohari bin Haji Samlan"  
hahahha..bapak aq niy mmg lain.. mmg beza perangai ngan mak aq niy..mak aq "garang" ann..tpi bapak aq niy pendiam owang nyer tau...mak aq membebel pon still relex jew..
.hahahha..cool bro~ =P umo die muda setaun dari mak aq niy..






 die niy akk aq "RUZI JOHARI" hahahah die niy klo jmpe aq mmg  panas asik nak bergadoh jew kerjanyer...sampai biru mate aq ditumbuk..hahhha umo die 30an sude...hasil perkahwinan pertame die anak da besar umo(13)...pompuan..skunk tambah lagi dua anak die niy hasil perkahwinan die skunk..




die niy plak abang aq..."RAFIE JOHARI"..garang x garang arr die niy...tapi die banyak kowt tlong aq antar poie balik hostel lah,tlong mak aq at kedai lah,die niy kelakar tau...=D umo die 27 kowt..





hahaahah die niy abag aq...kire atas aq lah annn..name die "RAZI JOHARI"...hhaha di niy ahli bina bdan MR selangor,& MR malaysia "2006"...die niy pendiam mcm bapak aq tdi...perangai die wat hal die jew...arr..~tpi die mnje ngan mak aq...agak garang gak arr...=D  umo die (25)..


tudung hitam niy adik aq.."UMIE MARLINA" die niy pon kadang2 aq gadoh ngan die..hahahahha~umo die 16 taun...still blajar..die niy pendiam& pemalu ...tapi bila da gila~hhahah tuuuttt**
 

CIK MIMIE AYUNIE 1 Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates